Zamislimo svijet bez pametnih telefona, društvenih mreža i interneta – teško, zar ne? Informatika je ta koja je omogućila ove promjene i donijela revoluciju u naš svakodnevni život.

Razvoj informatike

Informatika je prošla dalek put od prvih računarskih mašina veličine sobe do minijaturnih uređaja koji stanu u vaš džep. Računarski procesori postali su brži i moćniji, omogućavajući nam da brže analiziramo podatke i razvijamo složene aplikacije. Računarstvo u oblaku omogućava nam pohranu i pristup podacima iz bilo kojeg dijela svijeta, a umjetna inteligencija otvara vrata novim mogućnostima kao što su autonomna vozila i personalizirane usluge.

Uloga informatike u savremenom društvu

 1. Komunikacija i povezanost: Informatika je ključna za našu sposobnost da komuniciramo s ljudima diljem svijeta putem e-pošte, društvenih mreža i

  S

  video poziva. To nam omogućava da ostanemo povezani s prijateljima, porodicom i svijetom oko nas.

 2. Obrazovanje i učenje: Informatika je transformirala način na koji učimo i obrazujemo se. Online kursevi, interaktivni tutorijali i edukativni softveri čine učenje zabavnijim i pristupačnijim.
 3. Zdravstvo: Informatika je promijenila način na koji se dijagnosticiraju i liječe bolesti. Medicinska istraživanja, genetsko sekvenciranje i razvoj medicinskih uređaja neizostavni su dio modernog zdravstva.
 4. Poslovanje i industrija: Gotovo svaka industrija danas koristi informatiku za upravljanje podacima, automatizaciju procesa i unapređenje učinkovitosti. E-trgovina, digitalni marketing i analitika pomažu firmama da se prilagode promjenama na tržištu.
 5. Zabava i kreativnost: Video igre, animacija, muzika i filmovi sve su to rezultati napretka u informatičkim tehnologijama. Kreativci koriste softvere za stvaranje umjetničkih djela i zabavljaju nas na nevjerovatne načine.
 6. Zaštita okoliša: Informatika igra važnu ulogu u praćenju okoliša, analizi podataka o klimatskim promjenama i razvoju održivih tehnologija.

S obzirom na ovu široku ulogu informatike, važno je razumjeti osnove kako bismo bolje razumjeli svijet oko nas i sudjelovali u oblikovanju budućnosti. Bez obzira na to jesmo li ljubitelji tehnologije ili ne, informatika je tu da ostane i ima snažan utjecaj na sve aspekte našeg života.

Podatak – gradivni blok informacija

To je sirovi, neobrađeni faktor koji može biti bilo koji broj, tekst, slika ili zvuk. S obzirom na način zapisivanje podatke dijelimo na brojčane, znakovne, slikovne, zvučne itd. Ovi podaci sami po sebi ne nose značaj, ali postaju korisni kada se obrađuju ili tumače. Evo nekoliko primjera podataka:

 • Broj 25
 • Tekst “Dobar dan!”
 • Slika crvene ruže
 • Zvuk zvona

Informacijaznačaj dodijeljen podacima

Kada podaci dobiju značenje i kontekst, postaju informacije. Informacija je korisna, jer nam omogućava da razumijemo i djelujemo na svijet oko nas.

Glavna razlika između podataka i informacija je u njihovom značaju i kontekstu. Podaci su sirovi i nedjelotvorni sami po sebi, dok informacije donose smisao i korisnost. Kada podaci budu organizovani, analizirani i interpretirani, tada postaju informacije. Evo nekoliko primjera kako podaci postaju informacije:

 • Broj 25 može predstavljati starost neke osobe.
 • Tekst “Dobar dan!” može značiti da je osoba pozdravila nekoga.
 • Slika crvene ruže može označavati simbol ljubavi.
 • Zvuk zvona može signalizirati početak časa.

Postoje tri osnovne vrste informacija: činjenice, mišljenja i vjerovanja.

Činjenice su tvrdnje koje se mogu potvrditi kao istinite ili lažne. Primjer: “Zemlja se okreće oko Sunca.” Mišljenja su subjektivne procjene ili stajališta koja mogu varirati među ljudima. Primjer: “Ova knjiga je vrlo zanimljiva.” Vjerovanja su dublja uvjerenja koja osoba ima i obično se teško mijenjaju. Primjer: “Vjerujem da su ljudi dobri po prirodi.”

Razlika između njih leži u objektivnosti činjenica, subjektivnosti mišljenja te dubljem uvjerenju vjerovanja.

Informatika – nauka o obradi informacija

Ona uključuje različite aspekte, kao što su programiranje, analiza podataka, baze podataka, vještačka inteligencija i mnogo više. Informatika je iznikla iz potrebe za efikasnim rukovanjem sve većim količinama podataka u današnjem digitalnom svijetu.

Riječ informatika je nastala kao složenica francuskih riječi information i automatique (informacija i automatika).

Računarstvo – nauka o računarima

Ti postupci obuhvataju i obradu podataka ali je težište na proučavanju računara, a ne informacija po čemu se i razlikuje od informatike.

Provjeri svoje znanje klikom na dugme KVIZ!

Podijeli sadržaj