Samsung je danas jedna od vodećih kompanija u svijetu kada se radi o elektronici i elektronskim uređajima: čipovi, televizori, monitori, pametni uređaji, bijela tehnika, kamere, memorijski uređaji… Znamo šta je Samsung, šta nudi, čime se bave, ali postoji dosta činjenica koje možda niste znali o toj kompaniji.

1) Samsung jeste predviđen za velike stvari od prvoga dana

Kako kaže osnivač ove kompanije, Lee Byung-chul, Samsung je stvoren sa namjerom da bude nešto veliko, čemu svjedoči i sam naziv kompanije. Naziv Samsung se sastoji od „Sam“ što znači „tri“ (eng. Three) i „Sung“ što znači „Zvijezde“ (eng. Stars) – Tri Zvijezde (三星), kulturno predstavljanje nečeg „velikog, brojnog i moćnog“.

2) Samsung se sastoji od 80 kompanija i ima 370.000 zaposlenih

Svi znamo da Samsung ne proizvodi i prodaje samo telefone i ostale elektronske uređaje. „Samsung Group“ ima mnogo više kompanija različitih djelatnosti, od građevine i finansija pa sve do brodogradarstva i medicine. Zgrada sa slike se zove Burj Khalifa, trenutno je najviša na svijetu i projektovali su je upravo projektanti jedne od Samsungovih kompanija.

3) Samsungov prvi elektornski uređaji bili su crno-bijeli TV i telefon za automobile

Prvi elektronski uređaj ikad napravljen u Samsungu bio je crno-bijeli TV 1970.-te godine. Kompanija je riješila da se proširi pa su 1984.-te počeli da proizvode i telefone za automobile. Samsung TV je zabilježio dosta uspjeha, ali to nije nikako bio slučaj i sa telefonom.

4) Od osnivanja, logo Samsunga je bio promjenjen samo tri puta

Od osnivanja kompanije pa do danas logo Samsunga bio je redizajniran svega tri puta, a današnja verzija je dizajnirana 1993.-će godine. Prve dvije verzije su na sebi imale i tri zvijezde pomenute na početku.

5) Prvi CDMA telefon

Samsung SCH-100 oznaka je modela telefona koji je prvi imao CDMA tehnologiju u sebi, a proizveden je 1996.-te godine. Iako danas imamo 4G (LTE) brzine, CDMA je u vrijeme GSM-a bio pravo osvježnje i unapređenje kada se radi o mobilnim mrežama.

6) Prvi pametni sat

Da, Samsung je imao prvi pametni sat na svijetu, još 1999.-te godine. Zanimljivo je da je ovaj sat imao mogućnost pozivanja bez uparivanja sa bilo kojim drugim uređajem, a nosio je oznaku SPH-WP10. Mogao je ostvarivati pozive koji su mogli trajati maksimalno 90 minuta nakon čega bi se baterija ispraznila. Posjedovao je monohromatski LCD ekran i fizičke tastere za navigaciju kroz interfejs. Takođe, imao je „Voice Command“, odnosno pozivanje brojeva pomoću glasa. Ne baš privlačnog izgleda, ovaj sat nije doživio uspjeh, ali lijepo je znati da je nešto ovako postojalo prije dvadesetak godina.

7) Prvi pametni telefon

Mnogo prije iOS i Android telefona, Samsung je uskočio u biznis sa pametnim telefonima. U suštini, napravili su PDA uređaj ali su još ubacili mogućnost pozivanja. Dakle, oni su zapravo prvi napravili pametni telefon i to davne 2001.-e godine. Ovaj uređaj je bio namjenjen za američko tržište, radio je na „Sprint“ mreži, imao u sebi Palm OS, i nosio oznaku SPH-i300.

Podijeli sadržaj