Odabir grafičke kartice jedan je od najvažnijih segmenata izgradnje i nadogradnje svakog gaming računala. Samim time, to je i onaj dio hardvera na koji igrači troše najviše novca. Ipak, znati što treba potražiti i gdje, može biti izuzetno teško za svakoga koga igre i gaming više zanimaju od specifične tehnologije. Čak i onima koji se dobro razumiju u tehnologiju, snalaženje u takvim promjenjivim uvjetima i specifikacijama može biti nešto vrlo zahtjevno.

Svako igraće računalo je različito, vrsta kartice koja mu najbolje odgovara prirodno će se razlikovati, ovisno o igrama za koje će se koristiti. Kompaktno računalo za reprodukciju Minecrafta u razlučivosti 1080p trebat će drugačiju grafičku karticu od računala na kojem se žele igrati najnoviji naslovi, u najvećim detaljima i u 4K rezoluciji.

U nastavku ovog članka, koji će zbog opširnosti biti podijeljen na dva dijela, reći ćemo nešto više o tome koju grafičku karticu odabrati za igranje igranja, s obzirom na neke faktore. Ovisno o tome želite li biti povremen igrač, koji tu i tamo zaigra Minecraft ili neku sličnu igru ili želite biti ”hardcore” igrač, koji želi igrati kompetitivne igre poput PUBG-a ili eFootball PES 2021, trebat će vam različite grafičke kartice.

Segment budžeta

Iako je CPU nekad bio najvažniji dio kod sklapanja računala, brzi razvoj grafičke tehnologije znači da je grafička kartica sada najvažniji čimbenik za gotovo sve igre. Opće je pravilo da između 30% i 50% ukupnih troškova izrade treba otići na grafičku karticu, dok to može varirati ovisno o oscilacijama i razlikama cijena. Sve dok je procesor razumno dobre kvalitete i brzine, na njega nećete morati toliko obratiti pozornost, što znači da će najveći dio pozornosti upravo otići na grafičku karticu.

Vrhunske grafičke kartice poput Nvidia GeForce RTX 3090 mogu koštati više od 1.499 USD (kod nas još i više), dok se GPU-ovi srednjeg i niskog razreda mogu kretati od 400 do 1.000 USD, s time da postoje i one ”entry” grafičke kartice, koje se mogu pronaći za ispod 100 dolara. U rujnu 2020., Nvidia je iznenadila mnoge osmišljavanjem kombinacije visokih performansi uz dosta niske cijene, kada je na tržište lansirala svoje nove svojih RTX 3080 i RTX 3070 grafičke kartice, nudeći pritom odličan omjer performansi i cijene, nešto na što će konkurent itekako morati obratiti pozornost.

No to je isto tako nešto na što korisnici trebaju obratiti pozornost, budući da su grafičke kartice najnovije generacije najbolje koje je dosad Nvidia osmislila, s obzirom na uloženo i dobiveno. No tu dolazimo i do sljedećeg, vrlo važnog segmenta kojeg treba uzeti u obzir prilikom odabira grafičke kartice.

AMD ili Nvidia?

AMD i Nvidia kolokvijalno su dobili nadimke ”Crveni” i ”Zeleni” tim. Te tvrtke nisu dobile te nadimke u potpunosti bez razloga, budući da se radi o tvrtkama koje na drugačiji način pristupaju osmišljavanju svojih GPU-ova, što onda i privlači različite tipove gamera. Svaka skupina igrača zaklinje se u kvalitetu jedne od ovih dviju vrsta grafičkih kartica, nekima sva ta pompa nije ni bitna, dok se treća skupina rado prebacuje iz Crvenog u Zeleni tabor i obrnuto, želeći pritom iskoristiti najbolje od oba svijeta.

U principu, razlika između sklopa hardvera AMD-a i Nvidia-e prilično je mala, jer će ekvivalentne specifikacijske kartice oba proizvođača moći bez problema pokretati iste igre s uglavnom identičnim postavkama, što znači da se razlike najviše vide u detaljima. Ne kaže se bez razloga da je ”đavao u detaljima”. To svakako vrijedi u vezi grafičkih kartica.

Određeni igraći naslovi razvijeni su na način da su više kompatibilni s određenom vrstom ili serijom grafičkih kartica, što znači da će ti naslovi nešto bolje raditi baš na tim karticama (na primjer, kada pokrenete neku igru i vidite da piše ”Works best with AMD”), dok su drugi naslovi osmišljeni tako da iskoriste određene značajke koje nudi jedan određeni proizvođač.

Primjerice, Nvidia-ine RTX grafičke kartice maksimalno su usredotočene na ”Ray Tracing” tehnologiju, koja služi za prikazivanje odsjaja i osvjetljenja na što bolji način, što je osobito važno ako igrači žele igrati najnovije igre na maksimalnim detaljima i ako žele da igra prikazuje sve ono što može.

Osim toga, tu imamo i DLSS AI tehnologiju skaliranja, koja se koristi za ubrzanje i poboljšavanje performansi pri visokim rezolucijama. Igračima koji nisu sigurni kojim putem krenuti obično je bolje usredotočiti se na pronalaženje grafičke kartice koja nudi najbolje s obzirom na pristupačnost cijene. Je li vam ”Ray Tracing” bitan ili ne, može uvelike odrediti to jeste li za grafičku karticu spremni izdvojiti 600-injak ili 2.500 kuna.

Što je s brojevima modela grafičkih kartica?

Mnogim korisnicima veliki je problem shvaćanje i razumijevanje što točno znače svi ti brojevi koji se nalaze pored naziva grafičke kartice; iako razumijevanje brojeva nije toliko komplicirano koliko se čini, trebat će vam malo vremena dok ne uđete u štos. Do kraja 2020. godine oba će proizvođača, što znači i AMD i Nvidia, lansirati potpuno nove serije grafičkih kartica: Nvidia će lansirati svoju GeForce RTX 3000 seriju, dok će AMD lansirati svoju RX 6000 seriju.

U oba slučaja, prvi broj odnosi se na naraštaj tehnologije koja se koristi na kartici. Nvidia-ina serija 10 pokrenuta je 2016. godine i  utemeljena je na Pascalovoj arhitekturi, serija 20 lansirana je 2018. godine i utemeljena na arhitekturi Turinga, dok je serija 30 djelomično lansirana u rujnu 2020. godine (ostale kartice iz serije na tržištu se očekuju do kraja godine) osmišljena na temelju Ampere arhitekture.

AMD je češće mijenjao nazive i brojeve, ali ipak izgleda da i Crveni tim sigurno prelazi na dosljedan način imenovanja, s tim da je seriju 50, koja su lansirana u 2019. naslijedila serija 60 koja treba biti lansirana u ovoj godini. Ono što je iznimno važno za napomenuti jest to da svaka iduća generacija donosi poboljšanje u performansama i tehnologiji za od 40 do 50% u odnosu na proteklu generaciju. Plus to što će novija generacija grafičkih kartica, pogotovo ako se radi o ”entry” razini kartica, dulje vremena dobivati mogućnost nadogradnji i ažuriranja.

Izvor: pcchip.hr

Podijeli sadržaj