Da li ste se ikada pitali kako je tastatura dobila baš ovakav raspored slova? Popularno nazvana QWERTY tastatura, prema prvih 6 slova u nizu slova na tastaturi, ima svoju dugu i zanimljivu historiju. I ne, nemojte misliti da je QWERTY raspored slova nastao kada i moderni računari. Njegova historija seže mnogo dalje. Evo kako je nastala QWERTY tastatura i čuveni rasproed slova koji danas koristimo.

Slučajno, ili?

Mnogi bi rekli da su slova raspoređena totalno nasumično, i postavili bi pitanje kako je moguće da slova nisu raspoređena abecednim redom? Odgovor nije tako običan, a ni slučajan.

Prvobitne pisaće mašine koje su kreatori QWERTY tastature osmišljavali, bili su različite svaki put. Oni su željeli da naprave tastaturu čije se tipke neće zaglavljivati brzim kucanjem.

Prvi pokušaji pronalaska idealne pisaće mašine

Recimo, urednik jednog američkog lista, Šulc, je 1867. godine radeći na prvoj verziji rješenja za tastere koji se ne bi zaglavljivali na kucaćim mašinama, odlučio da drugi dio abecede postavi na gornji dio tastature, dok bi prvi dio abecede stavio ispod. Međutim, ni ovo nije urodilo plodom.

Problem je bio u tome što su se slova sa gornjeg dijela tastature, kao što su slovo „A“ i „B“ koristile uzastopno, što je stvorilo mogućnost da se lako zaglave.

Šulc je nastavio sa svojim pokušajima, te je odlučio da razvrsta slova tako što će spariti ona koja se gotovo nikada ne koriste spojeno.

Proizvođači oružja stižu u spas

Nekoliko godina nakon Šulcovih poduhvata i proizvodnje kucaćih mašina, poznata porodična firma, E. Remmington and Sons koja se bavila proizvodnjom oružja, odlučuje da prati svoj preduzetnički duh nakon Civilnog rata, i na taj način ulazi u posao proizvodnje kucaćih mašina.

Do ovog trenutka Šulc je došao do takvog rasporeda slova, da je kao 4. tipka na tastaturi stajala „tačka za kraj rečenice“, stvarajući redoslijed: „Q W E . Y“, dok je kao posljednje slovo na mašini stajalo slovo „R“.

Ovako je po prvi put rasproed slova na tastaturi odnosno kucaćoj mašini dobio tzv. „QWERTY“ izgled.

Prije 150 godina je nastao izgled Vaših tastatura za računare

Kao što vidite, mnogo vremena prije patentiranja bilo kakvog računara od kojih nam zavisi posao, zatim pametnih mobilnih telefona koji više ni ne služe samo pozivima, QWERTY tastatura je zapravo izmišljena. Danas ona ima mnogo varijacija, prije svega prilagođenih potrebama različitih jezika, pa tako imamo različite opcije na tastaturi ako pišemo engleskim jezikom, bosanskim jezikom…

Moglo bi se reći da iako se tipke na tastaturi više ne zadržavaju u mjestu kao nekada, osim ako ih polijemo nekim sokom ili kafom, QWERTY tastatura jeste našla način da se zadrži već 150 godina.

Šta kažete na ovu priču? Interesantno zar ne.

Podijeli sadržaj