Kada nešto nije u redu sa kompjuterom, a ne znamo tačno šta, imamo običaj da kažemo: „ nešto baguje”. Da li ste se nekada pitali odakle je potekla ova riječ?

Postoji više priča o tome kada i kako je ova riječ ušla u upotrebu, a neke od njih su već postale legende. Vrhunski stručnjaci u oblasti IT-ja i dalje nisu sigurni koja od ovih priča je istinita, ali svaka teorija ima svoje pristalice i intrigantna je na svoj način.

Legenda o Grace Hopper i moljcu

Najpoznatija priča o tome kako je riječ „ bug ” ušla u svakodnevni kompjuterski rječnik je svakako ona o Grace Hopper i moljcu koji je pronađen u elektromehaničkom kompjuteru na Univerzitetu Harvard 1945. godine. Po ovoj priči, admiral američke mornarice Grace Hopper je prva iskoristila ovaj izraz.

Računar pod nazivom Mark II, koji je koristila američka mornarica, jednog dana u septembru 1945, godine počeo je da daje pogrešne informacije. Marinci koji su ga koristili ubrzo su shvatili u čemu je problem. Otvorili su računar i iz mašine izvukli moljca.

Zaključili su da je do grešaka dolazilo jer je zaglavljeni moljac stvorio kvar. Zatim su moljca zalijepili u brodski dnevnik, a kada je Grace Hopper to vidjela, dodala je zapis: „ Ovo je prvi pravi slučaj da je buba (bug) pronađena”.

Šta baguje u ovoj priči?

Poznavaoci istorije tehnološkog razvoja sumnjaju u ovu priču i navode nekoliko nelogičnosti koje se u njoj pojavljuju. Prije svega, zapis koji je Grace Hopper ostavila sugeriše da je termin već postojao u kompjuterskom slengu, jer u suprotnom ona ne bi rekla „ prvi pravi slučaj”.

Oni takođe navode podatak da je računar o kom je riječ, Mark II korišćen tek od 1947. godine što dovodi u pitanje vjerodostojnost čitave priče.

Edison ipak prvi?

Neki stručnjaci tvrde da je Thomas Edison koristio izraz „ to bug” čak 140 godina prije incidenta sa moljcem. Još 1873. godine, dok je radio na unapređenju telegrafskih sistema, on je koristo naziv „ bug trap” (zamka za bube) za rješenje u prenosu signala koje je izumio. Ova riječ je korištena da označi male, ali fatalne greške koje je teško pronaći i ukloniti, o čemu svjedoči pismo iz 1878. godine. Ipak ostaje nejasno da li je on prvi upotrijebio ovu riječ ili je ona postojala i prije toga.

Bez obzira na to kad i gdje je prvo „ bagovalo”, ova riječ se vremenom odomaćila u engleskom, ali i ostalim jezicima i sada je koriste svi, bilo da se bave informacionim tehnologijama ili samo koriste svoj lični laptop. Iako mnogi na internetu i dalje vode rasprave o tome ko je prvi upotrijebio ovu riječ, jedino programeri i IT inženjeri znaju šta ovaj izraz zapravo znači i kako riješiti probleme koji nastaju.

Podijeli sadržaj