Facebook se obavezao da će uložiti 100 miliona dolara u novosti u vrijeme kada trenutna pandemija koronavirusa znači da je precizno izvještavanje važnije nego ikad. 25 miliona dolara bit će osigurano u bespovratnim sredstvima za lokalne novosti putem Projekta novinarstva na Facebooku, dok će preostalih 75 milijuna dolara doći u obliku „dodatnih marketinških troškova“ svjetskim novinarskim organizacijama.

Očekuje se da će izdavači teško biti pogođeni ekonomskim ispadom nove epidemije koronavirusa. Prihod od oglašavanja na koji se mnogi izdavači oslanjaju se smanjuje, jer kompanije smanjuju marketinške proračune usred finansijske nesigurnosti. Istraživačka firma eMarketer smanjila je projekcije rasta svojih troškova za medijske oglase za tri posto, prenosi SearchEngineLand, dok je Reuters izvijestio da bi virus mogao koštati američku oglašivačku industriju milijarde dolara izgubljenog prihoda.

U isto vrijeme, kvalitetno i precizno izvještavanje važnije je nego ikad, jer se dezinformacije o virusu šire putem interneta. „Ako je ljudima trebalo više dokaza da je lokalno novinarstvo vitalni javni servis, to će ga dobiti sada“, kaže Facebook u svom saopštenju za javnost. Kompanija se obavezala da će učiniti sve kako bi uklonila dezinformacije koje su objavljene na svojoj platformi, ali kriza vrši pritisak na vlastite timove za moderaciju. Toliko je dezinformacija da je jedna organizacija koja provjerava činjenice, Snopes, bila prisiljena smanjiti svoju rutinsku proizvodnju sadržaja ili na drugi način riskirati da preplavi svoje osoblje.

Facebook navodi da planira svoje donacije koncentrirati na izdavače koji im trebaju najviše u najteže pogođenim zemljama svijeta. Prvu seriju grantova objavila je prošle sedmice, kada je rekla da će dati 5000 do 50 lokalnih redakcija diljem SAD-a i Kanade za pokrivanje „neočekivanih troškova“ povezanih sa pokrivanjem virusa.

100 miliona dolara dolazi zajedno s 300 milijuna dolara koje je Facebook obećao potrošiti na novinske programe, partnerstva i sadržaje početkom 2019. Facebook je saopštio da planira uložiti tih 300 miliona dolara tokom tri godine. Kasnije te godine pokrenula je program pomoći lokalnim novinarskim organizacijama da povećaju digitalnu pretplatu, a također je najavila da će potrošiti 4,5 milijuna funti na obuku lokalnih novinara u Velikoj Britaniji.

Facebook kaže da se upotreba njegovih usluga, uključujući privatno slanje poruka i video pozive, povećava tokom pandemije jer se ljudi samoizoliraju i povezuju sa udaljenim prijateljima i porodicom. Međutim, Facebook primjećuje isto smanjenje potrošnje za oglase kao i druga mrežna preduzeća. „Na naše poslovanje negativno utiču kao i mnogi drugi širom svijeta“, navedeno je u postu na blogu.

Izvor: it-svijet.com

Podijeli sadržaj