Želite instalirati Linux u virtualnu mašinu? Bez obzira da li želite probati Linux po prvi puta, želite li testirati određenu Linux distribuciju za vaš svakodnevni rad ili želite izbjeći dual-bootanje, virtualna mašina je pametna opcija.

Pitanje je koja je Linux distribucija najbolja opcija za virtualnu mašinu? Odgovor na to je – nema najbolje distribucije. Svaka ima svoju svrhu i svoju “publiku”. Bez obzira na to, mi ćemo vam preporučiti 7 distribucija koje mi smatramo da bi trebali probati. Posebice ako tek dolazite u svijet Linuxa.

Koji alat trebate koristiti za izradu Linux virtualne mašine?

Prvo pitanje je – kako ćete pokrenuti Linux virtualnu mašinu? Na tržištu ima dosta VM aplikacija koje su dostupne i korisnici ih vole. Neke od njih su VirtualBox, VMWare, QEMU, KVM i tako dalje.

Ono što mi preporučujemo je najjednostavnije rješenje, a to je VirtualBox. On radi ovako:

  • Instalirate i pokrenete VirtualBox
  • Kliknete na “New”
  • Upišete ime OS-a kojeg planirate instalirati
  • Odaberete tip virtualne mašine i verziju
  • Konfigurirate koliko resursa ćete dati virtualnoj mašini
  • Odaberete ISO datoteku Linux distribucije koju planirate instalirati
  • Instalirate OS u virtualnu mašinu

Ne brinite. VirtualBox ima svoj “wizard” koji vas vodi kroz cijeli proces i on je vrlo user-friendly.

Inače, virtualna mašina je odlična i za one koji žele probati MacOS, Windowse (op.a. a trenutačno koriste Linux) ili neku drugu Linux distribuciju koja nije navedena u ovom tekstu.

1) Linux Mint

Linux Mint jedna je od najpopularnijih Linux distribucija na tržištu, a trenutačno je dostupna dvadeseta verzija. Uz to, Linux Mint vam daje mogućnost da si prilikom skidanja istoga, odaberete koje okruženje želite koristiti. To je vrlo korisno za naprednije korisnike, dok je početnicima vjerojatno svejedno. Mi preporučujemo “Cinnamon” okruženje.

Instalacija Linux Minta u VM je odlična ideja jer ovaj OS ne zahtijeva 3D akceleraciju. To znači da je ovo distribucija koja je vrlo lagana i možete ju pokrenuti na hardveru koji nije prejak. Čak i ako imate jače računalo, VM često koristi malo resursa za pokretanje OS-a kojeg koristite kao virtualni OS. Možete vi dodijeliti hrpu računalnih resursa, ali VirtualBox ne radi uvijek idealno.

Ali to je dobra stvar jer ćete vidjeti da Mint radi odlično i s malo dostupnih resursa. Ako želite još više povećati performanse, samo skinite Mint MATE ili Mint Xfce, a ne Cinnamon. U svakom slučaju, prva preporuka je uvijek Mint! Bila i bit će.

2) Lubuntu

Ubuntu je druga vrlo popularna Linux distribucija, a Lubuntu je “Lightweight” Ubuntu. Upravo zato što je “lagana” distribucija, idealna je za isprobavanje u virtualnoj mašini. Jednom kada ju postavite i instalirate, dobiti ćete dobar uvid u to kako Ubuntu funkcionira, što dolazi od softvera s njim i kako je cijeli OS strukturiran. Ako vam Lubuntu “nije dovoljno lagan”, možete probati i LXLE – Lubuntu Extra Lite Extension. To je OS namijenjen starijem i slabijem hardveru, posebice ako imate računalo staro 8-10 ili više godina. Na takva računala je idealno stavljati lightweight Linux distribucije. U svakom slučaju, Lubuntu je super za isprobati ako razmatrate korištenje Ubuntua.

3) Raspberry Pi OS

Raspberry Pi je definitivno najpristupačnije malo računalo ako ga tako možemo nazvati. To je računalo koje je idealno za pretvoriti u Linux “mašinu” jer košta svega 10-20 dolara i s njim možete eksperimentirati koliko god želite.

Ako imate Raspberry Pi ili ste zainteresirani za njegovu kupovinu, možda ćete se prvo htjeti poigrati s Raspberry Pi OS-om na vašem računalu, odnosno u virtualnoj mašini.

Na izbor imate dvije opcije. Možete skinuti disk image ovog operativnog sustava za desktop računala ili za virtualnu mašinu. Pošto se ovdje radi o stvarno malom OS-u kojim djelomično upravljate terminalom, definitivno preporučujemo da se “poigrate” s njime prije nego kupite Raspberry Pi.

4) Fedora

Nijedan popis dobrih Linux distribucija ne može proći bez Fedore, pa tako ni ovaj. Radi se o još jednoj popularnoj Linux distribuciji kojoj je fokus na open source softveru. Zanimljivo, Fedora ima reputaciju OS-a kojeg je teško za koristiti, što je potpuno neopravdano. Ne dajte da vas takve glasine zavaraju.

Ono što vam se može dogoditi su “loše performanse” ako imate hardverski slabije računalo ili ako virtualnoj mašini ne dodijelite dovoljno resursa. S druge strane, taj problem lako riješite tako da skinete Fedoru s drugim desktop okruženjem.

Nadalje, spomenuli smo open source softver. Većina Linux distribucija preferira open source aplikacije i alate, ali kod Fedore je to posebno istaknuto. 99 posto softvera kojeg možete skinuti na Fedoru je open source, a mali dio aplikacija i drivera su u vlasništvu nekih privatnih kompanija i potencijalno se plaćaju.

Definitivno naša preporuka za Linux distribuciju.

5) Manjaro Linux

Manjaro je lightweight Linux operativni sustav kojeg možete koristiti za mnoge svrhe. Od svakodnevnog surfanja po webu, do korištenja na poslovnom laptopu i obavljanja (uredskog) posla. No, to je manje bitno za ovaj tekst.

Mnogo važnija je činjenica da je Manjaro baziran na Arch Linuxu i da je optimiziran za 32 i 64 bitne arhitekture.

Arch Linux je relativno teško za postaviti i instalirati, ali Manjaro je jednostavan za korištenje, odnosno za instalaciju. Što se korištenja tiče, malo je drugačiji od ostalih distribucija jer vam nudi mnogo veću slobodu u konfiguriranju OS-a. Možete i sami odabrati desktop okruženje koje želite koristiti, što će odrediti i koje aplikacije “dobijete” s time.

Ako želite “pravo” Linux iskustvo onda su Manjaro i Arch pravi odabir. Samo kod Archa stvarno morate zasukati rukave i “igrati se” s njime dok ga ne postavite kako treba. Možda da prvo krenete s Manjarom, a kasnije se prebacite na Arch?

6) ElementaryOS

Jedan od, nama, najljepših Linux distribucija je Elementary OS. On u sebi ima Pantheon desktop okruženje koje fantastično izgleda, ali nije “lightweight” kao neke druge spomenute distribucije na ovom popisu. Također, Elementary je baziran na Ubuntuu s kojim dijeli DNA. Stoga, pitanje je – da li se isplati ovaj OS instalirati u virtualnu mašinu?

Ako imate hardverski jako računalo, onda je odgovor – da. Elementary OS vam, u punom smislu, može pokazati što Linuxi mogu. Od raznovrsnih aplikacija koje možete skinuti do fantastičnog i lijepog UI sučelja. S ovom distribucijom stvarno možete biti produktivni ako to želite.

7) Ubuntu Server

Za kraj donosimo jednu drugačiju distribuciju. Na ovom popisu je 6 Linux distribucija koje su namijenjene desktop računalima, ali ako vas Linuxi interesiraju, možda ćete htjeti “baciti oko” i na nešto što je namijenjeno serverima. U tom slučaju razmotrite upotrebu Ubuntu Servera. Ako do sada niste koristili servere, instaliranje Ubuntu Servera u VM će biti odlično iskustvo. Možda neće biti baš “glatko”, ali definitivno zanimljivo.

Na kraju dana – zašto ne biste malo eksperimentirali sa stvarnim serverom? Nama je bilo zanimljivo, nadamo se da će i vama. Ako uspijete iskonfigurirati Ubuntu Server u VM, savjetujemo vam da ga pokušate “preseliti” na fizički server ili neki cloud server. Mogućnosti su neograničene.

Izvor: pcchip.hr

Podijeli sadržaj